Passion for kemisk økologi
Benjamin Fuchs har en passion for kemisk økologi, der har ført ham fra Tyskland via Finland til Aarhus Universitet i Danmark. Hans forskning fokuserer på bæredygtig afgrødeproduktion ved at udnytte biodiversitet og planters kemiske diversitet. Målet er at transformere landbruget på en bæredygtig måde.

Benjamin Fuchs' rejse startede i Tyskland, hvor han studerede biologi med fokus på økologisk og farmaceutisk biologi. "Jeg blev fascineret af, hvordan plantekemikalier kan forklare interaktioner mellem planter og deres omgivelser," siger han. Denne fascination førte til en ph.d. i kemisk økologi, hvor han undersøgte græs-endofytters rolle i planteforsvar. "Mikrobe-assisteret planteforsvar er dynamisk og komplekst og påvirkes af mange faktorer," forklarer han.
Faktaboks: Græs-endofytter Græs-endofytter er svampe, der lever i symbiose med græsplanter. De inficerer græsset uden at forårsage sygdom og giver planten øget modstandsdygtighed over for insekter og bedre tørketolerance. |
Fra undervisning i Berlin til forskning i pesticidforurening i Finland
Efter sin ph.d. blev Benjamin Fuchs universitetslektor ved Freie Universität Berlin, hvor han delte sin passion for kemisk økologi med studerende. Hans rejse tog en ny drejning, da han modtog et postdoc-stipendium fra det finske forskningsråd. Dette gav ham mulighed for at forske i kemisk økologi af plante-insekt interaktioner ved Universitetet i Turku, Finland.
I Finland fokuserede Benjamin Fuchs på mikrobe-medieret planteforsvar, men hans nysgerrighed førte ham til at undersøge pesticidforureningens virkning på artsinteraktioner i landbrugsøkosystemer. Hans forskning afslørede, hvordan glyphosatforurening påvirker planters biokemi og de kaskadeeffekter, der opstår i plante-insekt interaktioner.
"Anvendt forskning i afgrødeproduktion kan have en stor indflydelse på fremtidens landbrug," siger han.
Projektet i Finland
Et af Benjamin Fuchs’s projekter i Finland undersøgte, hvordan glyphosatforurening påvirker interaktioner mellem afgrøder, mikroorganismer og insekter. "Vi fandt, at glyphosatrester påvirker planternes fytohormoner forskelligt afhængigt af afgrødetypen," forklarer han. For eksempel reagerede kartofler stærkt, sandsynligvis fordi deres knolde konstant er i kontakt med jorden og dermed forureningen. Projektet involverer også en ph.d.-studerende, som Benjamin stadig vejleder, selv efter han er flyttet til Danmark.
Faktaboks: Hvad er Fytohormoner? Fytohormoner, eller plantehormoner, er kemiske forbindelser, der regulerer vækst og udvikling i planter. De spiller en vigtig rolle i planternes reaktion på miljømæssige stimuli og stress. |
En ny begyndelse i Danmark
Da Benjamin Fuchs så stillingsopslaget i Danmark med titlen "Chemical Ecology of Agricultural Crops," vidste han, at det var det rette for ham. "Målet er at opbygge et netværk og et forskningsfællesskab, der kan hjælpe med at skalere mit forskningsområde og samarbejde med landmænd og landbrugsindustrien," siger han.
Som adjunkt ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet arbejder Benjamin Fuchs på at finde bæredygtige alternativer til kemiske pesticider. "Planter har mange beskyttelsesstrategier, og nu er det tid til at forstå og udnytte dem for at fremme et nul-input landbrug," tilføjer han.
Benjamin Fuchs har modtaget en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 4 millioner DKK. "Denne finansiering giver mig mulighed for at opbygge min egen forskningsgruppe ved AU," siger han. "Jeg vil finde bæredygtige måder at kontrollere skadedyr og ukrudt på ved at udnytte artsinteraktioner, hvor biodiversitet og kemisk diversitet er centrale komponenter," forklarer han. "Der er mange uudforskede facetter af artsinteraktioner i agroøkosystemer, der venter på at blive implementeret i en regenerativ fremtid," tilføjer han.
For mere information
Kontakt: Adjunkt Benjamin Fuchs, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Email: bf@agro.au.dk