Landets plantebranche rettede kikkerten mod regenerativt landbrug

Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Seges Innovation åbnede 8.-9. januar dørene til en Plantekongres, hvor jordbundens tilstand var i fokus.

Foto: Ida Brems, AU

Der var ét gennemgående tema på dette års Plantekongres: Regenerativt Jordbrug.

Kender du ikke allerede begrebet, er det med at komme i gang. Fra landbrugets interesseorganisationer, de mange virksomheder og landets videninstitutioner lyder det samstemmende, at arbejdet frem mod en sundere og mere bæredygtig jordbund, kommer til at fylde dagsordenen i de kommende år.

Her kan principperne i regenerativt landbrug spille en vigtig rolle - og det var nogenlunde så langt, enigheden rakte.

Selvom der er enighed om, at begrebet overordnet set dækker over en praksis med minimal forstyrrelse af jorden, større diversitet i afgrøder samt fokus på levende jorddække og rødder, er begrebet endnu ikke fast defineret.

Allersværest bliver det, når diskussionen om behovet for klare definitioner tager fart.

Plov eller pesticider

Når regenerativt landbrug skulle have så meget opmærksomhed, skyldtes det ifølge Jens Elbæk Afdelingschef for Planter og Miljø i Seges Innovation, at der er en energi omkring begrebet hos både landmænd, virksomheder og forbruger. Dertil kommer et ønske om at aflevere jorden i en bedre tilstand til kommende generationer og et globalt perspektiv, der både rummer potentiale og forhindringer.

Ifølge Jørgen E. Olesen, professor og institutleder på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, stiger andelen af det danske areal, som dyrkes pløjefrit, med cirka 2 procentpoint årligt. Man ser samtidigt et øget forbrug af pesticider, når der dyrkes pløjefrit, fordi der er behov for alternativer til at bekæmpe ukrudt og nedvisne afgrøder.

Og netop diskussionen om plov versus pesticider var tilbagevendende på den todages lange kongres. Det samme gælder diskussionen om, om der er behov for certificering og dermed klare definitioner og regelsæt, eller om vejen til en sundere jord i højere grad er en bevægelse eller et mindset, som Janne Aalborg Nielsen, chefkonsulent i Jord og Dyrkningssystemer i Seges Innovation, lagde op til.

Plantekongressen 2025 var rangeret af Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Seges Innovation og blev afholdt i Herning Kongrescenter d. 8.-9. januar.