Katten Madsen kickstartede dyrlægedrøm hos ny professor ved AU Viborg

Professor i klinisk veterinærmedicin, Asger Lundorff Jensen, tiltrådte den 1. november 2024 som professor ved ANIVET og AU Viborg. Med mere end 30 års erfaring inden for veterinærmedicin, undervisning og forskning bliver han en yderst værdifuld ressource for AU Viborg og de nye studerende på veterinærmedicin.

Foto: Kristina Wulff Nielsen

Asger Lundorff Jensen var 11 år gammel, da familiekatten Madsen pludseligt blev syg. Madsen var sådan en helt almindelig gråstribet huskat, men han var en stor del af familien Lundorff Jensen. 11-årige Asger Lundorff Jensen var derfor også vældigt bekymret for katten, og kom den i en brun papkasse bag på cyklen, og så cyklede han ellers af sted til den lokale dyrlæge.

Dyrlægen kiggede på katten og konstaterede, at ”ja, den er da godt nok syg”, og Asger Lundorff Jensen fik nogle piller med hjem, som han skulle give den.

”Det gik meget godt første gang med at putte den lille hvide pille ned i halsen på Madsen, men næste gang gik det ikke godt. Jeg kom til at ligne et kradsetræ op og ned ad armene, og det var der jeg tænkte, hmm, det måtte da kunne gøres smartere,” siger Asger Lundorff Jensen.

Madsen fik det bedre, men oplevelsen havde sat sig i Asger Lundorff Jensen, og en drøm begyndte at tage form. Drømmen slog endnu mere rod, da han fik et fritidsjob på et mejeri, hvor der også kom en dyrlæge og foretog kontroller.  

Nu lå det fast. Asger Lundorff Jensen ville være dyrlæge.

”Det er meget typisk for os, der vælger at blive dyrlæge, at det er en tanke, der er opstået relativt tidligt i livet, og som vi så holder fast i. En tanke, der udspringer af en dybtfølt interesse for at gøre noget godt for dyr. Og i og med, at man gør noget godt for dyr, så gør man også noget godt for mennesker,” siger Asger Lundorff Jensen.

Drømmen blev til virkelighed

I 1986 blev drømmen så til virkelighed, og Asger Lundorff Jensen blev uddannet dyrlæge fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. Efterfølgende fik han arbejde i en dyrelægepraksis i Vrønding ved Horsens og senere i en dyreklinik i Silkeborg.   

”Jeg kunne rigtigt godt lide det arbejde, hvor jeg skulle køre rundt i det danske land til besætninger og kigge på yverbetændelse, trommesyge, fødsler og den slags og snakke med mange forskellige mennesker. Den tid var meget givende for mig,” siger han.

Selvom arbejdet på dyreklinikken var både spændende og udfordrende, tøvede han ikke med at gribe muligheden, da vejen til en akademisk karriere åbnede sig.

”Jeg stødte tilfældigvis ind i en af mine gamle undervisere fra Landbohøjskolen på en kongres, og han sagde, at han manglede en Ph.d.-studerende. Jeg tænkte ’hvorfor ikke?’, og så røg jeg tilbage til Landbohøjskolen, hvor jeg skulle se på noget meget eksotisk dengang, nemlig leversygdomme hos hunde,” siger Asger Lundorff Jensen.

Forskervejen

Det blev starten på en lang karriere på Landbohøjskolen og senere Københavns Universitet i forskningens og undervisningens tegn, der strakte sig fra 1989-2024.

For i forskerverdenen åbenbarede der sig et væld af muligheder og urørte landskaber, som han i den grad fik muligheden for at udforske. Det resulterede blandt andet i en Ph.d. om leversygdomme hos hunde, en doktorgrad og et hav af videnskabelige publikationer, samtidig med en ansættelse som adjunkt, lektor og fra 1996 professor i veterinær klinisk patologi på Landbohøjskolen.

”Den tid var rigtig sjov, for der var jo helt åbent land forskningsmæssigt. Det var bare at gå i gang. Der var simpelthen så meget, man ikke vidste dengang, og stort set alt, vi lavede, var nyt og banebrydende. Det var meget motiverende,” siger han.

Asgers Lundorff Jensens forskning har blandt andet bidraget til nye analyser og metoder til diagnostik af leversygdomme og sukkersyge hos dyr, hvor mange af de metoder, han var med til at udvikle, anvendes både klinisk og forskningsmæssigt i dag. Han var også med til at udvikle en automatisk målemetode til at bestemme C-reaktivt protein, en betændelseskomponent som nu bruges som en form for ”kemisk termometer” til påvisning af en betændelsesreaktion.

Fra 2009-2022 var han institutleder for bl.a. Institut for Klinisk Veterinærmedicin på Københavns Universitet. Han har også været studieleder for veterinæruddannelsen på Landbohøjskolen, hvor han blandt andet har været med til at lave dyrlægeuddannelsen om til en bachelor- og kandidatuddannelse, øge optaget af studerende fra 120 til180, lave nye optagelsesprøver og fusionere den hæderkronede institution ind under Københavns Universitets rammer i 2011.

I sit es

Når Asger Lundorff Jensen ser tilbage på sin karriere, er én ting helt central: Glæden ved at undervise. Hans evne til at formidle komplekse emner på en letforståelig måde og hans engagement i de studerendes læring har gjort ham til en respekteret underviser gennem årene – en anerkendelse, der blandt andet har resulteret i den ærefulde titel som Årets Underviser.

”Jeg elsker at følge de studerende i deres udvikling. Når de starter, er de ofte lidt forvirrede, men så begynder brikkerne at falde på plads for dem. At være en del af den proces, hvor de får den der ’aha-oplevelse’ – det er simpelthen fantastisk,” siger han.

For Asger Lundorff Jensen handler det både om at formidle faglig viden og om at opbygge en kultur, hvor nysgerrighed, dedikation og engagement kan blomstre. På AU Viborg ser han frem til at kombinere forskning og undervisning med en tæt dialog med de studerende.

Da Asger Lundorff Jensen tiltrådte som professor ved AU Viborg den 1. november 2024, var det netop på baggrund af et ønske om at være med til at opbygge en helt ny og innovativ institution inden for veterinærmedicin.

”Det er jo en unik mulighed for at starte noget nyt fra bunden og tænke anderledes og ud af boksen, hvor der ikke er nogen bindinger fra gamle traditioner, og hvor der er pionerånd og en kæmpe portion entusiasme. Hvem vil ikke være med i sådan noget?” siger han.