Halvvejs i GUDP-projektet Græs4Vand: Græs som virkemiddel til beskyttelse af vandmiljøet

Et forskningsprojekt støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) er nu halvvejs igennem projektperioden. Projektet kortlægger klima- og miljøeffekten ved omlægning af majs, korn og raps til en miljøoptimeret græsproduktion og viser lovende foreløbige resultater.

Foto: Camilla Brodam Galacho

Seniorforsker Christen Duus Børgesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet fortæller, at de foreløbige resultater peger på græs som et effektivt virkemiddel til at reducere nitratudvaskningen. "Vi kan sige, at majs stadig giver meget stor udvaskning i forhold til græs, så de foreløbige resultater peger på græs som et godt virkemiddel," forklarer han og tilføjer, at græs før majs giver endnu højere udvaskning end majs alene, da græsset pløjes ned og omsættes, og eftersom majs kun har en kort vækstperiode med god kvælstofoptagelse, så udvaskes en del af kvælstoffet fra det omsatte græs til vandmiljøet.

Samarbejdet med de lokale landmænd, det lokale vandværk, kommunen og landboforeningen har været projektets omdrejningspunkt, og samarbejdet kører særdeles godt. "Det lover godt for resten af projektet," fortæller Christen Duus Børgesen.

Baggrund og mål

Projektet startede i 2022, og det har til formål at udvikle og dokumentere miljøbelastningen og økonomien ved produktion af græs som ressource for grøn proteinproduktion, biogas og foder. Ved at dyrke flerårige afgrøder som græs og kløvergræs i stedet for korn, er det muligt at øge udbyttet i marken, reducere både udvaskningen af nitrat og anvendelsen af pesticider samt opbygge jordens kulstofpulje. Alt sammen noget, der bidrager til at reducere belastningen af vandmiljøet i Danmark.

Græs som en bæredygtig løsning

Græsproduktion tyder på at være en bæredygtig løsning, der kan bidrage til at beskytte både grund- og overfladevand. Ved at omlægge produktionen fra majs, korn eller raps til græs, kan landmændene reducere udvaskningen af nitrat betydeligt. Det er især vigtigt i områder som oplandet til Limfjorden, hvor Græs4Vand har sine forsøgsområder. Her er der nemlig behov for en betydelig reduktion i nitratudledningen, hvis vandområdeplanerne skal opfyldes.

Samarbejde og innovation

Projektet er et samarbejde mellem flere forskningsinstitutioner og private virksomheder, herunder, BiomassProtein ApS, Fjordland (landbrugsrådgivning), GreenLab Skive Biogas, Skive Kommune, Vester Hjerk Vandværk, Klimafonden Skive, Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, Center for Cirkulær Bioøkonomi - CBIO ved Aarhus Universitet, Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet og Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet  .

Besøg Plantekongressen og hør mere

Du kan høre få et dybere indblik i projektet og dets foreløbige resultater ved Plantekongressen d. 8. og 9. januar på standen, hvor Skive Kommune bl.a. viser video og fortæller om projektet. Videoen præsenterer forskernes arbejde og samarbejdet med de lokale landmænd. Kommer du ikke til Plantekongressen, så kan du se videoen her:

Fremtidige perspektiver

Forskerne håber, at deres arbejde i Græs4Vand vil kunne danne grundlag for en bredere anvendelse af græsproduktion som virkemiddel til beskyttelse af vandmiljøet i Danmark. "Vi vil i det kommende år lave forsøg med treårige græsmarker kontra omlægning til majs, så vi lokalt kan få de målinger af effekten på nitratudvaskningen og udbyttet, som vi har brug for samlet set at vurdere effekterne af flerårige græsmarker" siger Christen Duus Børgesen. Det giver forskerne mulighed for at optimere græsproduktionen yderligere og sikre, at de når deres mål om at reducere nitratudvaskningen og beskytte både grundvand og havmiljø.

Mere information

For yderligere information og detaljer om projektet klik her

Kontakt: Seniorforsker Christen Duus Børgesen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Tlf.: +45 21694138 eller mail christen.borgesen@agro.au.dk