En smag af fortiden - oplev oldtidens ølbrygning i Sagnlandet Lejre

Forestil dig duften af friskbrygget øl, der langsomt simrer over åben ild, omgivet af det rustikke landskab, som oldtidens mennesker engang vandrede i. I midten af denne tidsrejse står Adam Cordes, Ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet, som med stor nysgerrighed har kastet sig over en mission: At genopdage og genskabe fortidens øl og malt i Danmark. Med et projekt, der går tusinder af år tilbage i tiden, stiller han spørgsmål som: Hvornår begyndte vi at brygge øl her i landet? Og er det muligt, at de første bønder, som indvandrede til Danmark for cirka 6000 år siden, allerede havde kendskab til ølbrygning?

Det her er ikke bare et akademisk projekt – det er en rejse tilbage i tiden, en genoplivning af en vigtig del af vores kulturarv. Og i weekenden den 21.-22. september har du chancen for at træde ind i denne rejse, når Adam Cordes sammen med sine vejledere, Kim Hebelstrup fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet og Peter Steen Henriksen fra Nationalmuseet, åbner dørene til Sagnlandet Lejre for en unik oplevelse.

Rejsen mod fortidens bryggerier

Adam Cordes' projekt er en del af hans Ph.d.-studie med titlen ”Malt og ølbrygning i Sydskandinaviens oldtid”, hvor han dykker ned i de tidligste former for ølbrygning i den skandinaviske del af verden. Hans forskning fokuserer på bondestenalderen og de første bønder, der bosatte sig i det danske landskab. Var de mon allerede bekendt med kunsten at brygge øl? Og hvis ja, hvordan foregik denne brygning med de enkle redskaber og materialer, de havde til rådighed?

"Vi ved, at ølbrygning har spillet en vigtig rolle i mange kulturer verden over, men der er stadig meget, vi ikke ved om de tidligste former for øl her i Norden. Ved at genskabe disse processer kan vi få et unikt indblik i vores forfædres liv og håndværk," fortæller Adam Cordes.

Eksperimenter i Sagnlandet Lejre

For at kaste lys over disse spørgsmål har Adam Cordes og hans team lavet en række eksperimenter, hvor de forsøger at genskabe ølbrygningsprocesser fra bondestenalderen. Disse eksperimenter finder sted i Sagnlandet Lejre, hvor de arbejder med keramiske rekonstruktioner, der er lavet på stedet, samt træbeholdere, som kunne have været brugt i oldtiden. De anvender enkle metoder, som at brygge over åben ild, og bruger kun de redskaber og materialer, som var tilgængelige på den tid.

"Det er en spændende udfordring at arbejde med så simple midler. Det er netop det, der gør det så fascinerende – at opleve, hvordan de første bønder i Danmark oplevede motivationen for at dyrke korn og derved lagde det fundament som Dansk landbrug i dag stadig hviler på. For eksempel er byg stadig en vigtig afgrøde i Danmark, ligesom den var, da de første bønder bosatte sig og bragte byggen til Danmark for 6000 år siden" siger Kim Hebelstrup, som udover at være vejleder på Adam Cordes Ph.d.-projekt, generelt forsker i afgrøders genetik og biologi.

 

I samarbejde med forskere fra Nationalmuseet og Aarhus Universitet udføres et spændende projekt i Sagnlandet: Brygning af øl i kopier af 5000 år gamle lerkar fra stenalderen. Formålet med forsøget er bl.a. at påvise, om stenalderfolket kendte til ølbrygningens kunst.

En duft af fortiden

Du har nu mulighed for selv at opleve denne rejse til fortiden. Den 21.-22. september, mellem kl. 10.30-13.00 og 13.30-16.30, vil Sagnlandet Lejre summe af aktivitet, når Adam Cordes og hans team tænder op under gryderne og genskaber oldtidens ølbrygning. Her vil du kunne følge hele processen fra start til slut, mens du får mulighed for at stille spørgsmål og lære mere om, hvordan vores forfædre muligvis bryggede deres øl for tusinder af år siden.

Forsøgene vil ikke kun bidrage med vigtig viden om fortidens ølbrygning, men også give besøgende en unik mulighed for at opleve, hvordan denne del af vores kulturarv kan have udspillet sig. Materialerne, der skabes under eksperimenterne, vil også blive en del af en moderne samling, som fremover kan hjælpe forskere med at identificere ølbrygning i oldtiden baseret på arkæologiske fund.

Så tag familien med og oplev en duft af fortiden i Sagnlandet Lejre. Dette er ikke kun en chance for at lære om vores historie, men også en mulighed for at smage på den. Og hvem ved – måske opdager du en helt ny forståelse og respekt for en af verdens ældste håndværk, der stadig lever videre i dag.

Mere information

Kontakt: Ph.d.-studerende Adams Cordes, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Email: adamcordes@agro.au.dk