Cellulært landbrug

Cellulært landbrug (oversat fra det engelske ”cellular agriculture”) er betegnelsen for kombinationen af bl.a. bioteknologi, cellebiologi, biomedicin, molekylærbiologi og syntetisk biologi, som har til formål at udvikle nye metoder til produktion af fødevarer og andre produkter, der ellers ville komme fra traditionelt landbrug.

Metoden giver mulighed for at producere animalske produkter med et langt lavere ressourceforbrug end traditionelt produktion. På den baggrund er der stærkt stigende forskningsmæssige samt kommercielle og samfundsmæssige interesser på området.

Forskningen ved AU og TECH omfatter en række af de forskningsområder, som er nødvendige for at udvikle cellulært landbrug. Konklusionen på en intern workshop, som blev hold den 9. februar, var at gennem et øget samarbejde på tværs af TECH og med andre relevante forskningsområder ved AU er det muligt at tiltrække funding samt øget forsknings- og erhvervssamarbejde.

I den kommende tid vil der bliver arbejdet på en flagskibsansøgning til Aarhus Universitets Forskningsfond. Sektionsleder Jette Feveile Young, Institut for Fødevarer er tovholder på ansøgningen.

I forlængelse heraf vil der blive arbejdet på et scoping paper, som bl.a. skal kunne anvendes til ansøgninger til samarbejde med relevante fonde og virksomheder.

Denne hjemmeside har til formål at fungere som en første videndelingsplatform for samarbejde på området.

Konklusioner fra TECHs workshop om cellulær landbrug (februar 2021)
  • Danske myndigheder vil efterspørge rådgivning om de samfundsmæssige perspektiver. Det er bl.a. fordi, at kultiveret kød kan produceres med væsentligt reduceret klimabelastning samt at produktionsmetoden kan ”disrupte” den eksisterende danske fødevareindustri.

  • Det internationale forskningssamarbejde inden for cellulært landbrug er stærkt stigende. AU/TECH har betydelige ekspertise på området og har dermed mulighed for at markere sig som et førende universitet på området.

  • Danske og internationale virksomheder vil efterspørge viden og forskningssamarbejde. AU/TECH vil være i konkurrence med andre forskningsinstitutioner om at tage del i forskningssamarbejdet.

  • En forudsætning for funding og succesfuld deltagelse i erhvervs- og forskningssamarbejde er samarbejde på tværs af forskningsmiljøer samt yderligere opbygning af ekspertise områder og investeringer i laboratorie faciliteter m.m. I den forbindelse er der behov for en intern organisering/platform til understøttelse af fremtidige initiativer.