Fra litteraturens verden til bæredygtigt landbrug ved AU Viborg

Eusun Han’s vej til at blive adjunkt ved Aarhus Universitets Institut for Agroøkologi er alt andet end konventionel. Hans rejse, der er præget af en dyb nysgerrighed i naturen, har ført ham fra litteratur og journalistik til forskning i bæredygtigt landbrug.

Eusun Han har været verden rundt, inden han fandt til AU Viborg og forskning i flerårlige kornafgrøder og bæredygtigt landbrug. Foto: Foto: Camilla Brodam Galacho

Eusun Han’s rejse til Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet begyndte et ret uventet sted. Som ung studerende blev Eusun Han nemlig tiltrukket af litteratur og journalistik. “Jeg var fascineret af fortællingens kraft og jagten på sandheden,” siger han. Hans studier førte ham til Malaysia. Men et internationalt møde om landbrug nær hans hjem i Sydkorea blev en øjenåbnende oplevelse for ham. Pludselig fyldte landbrug og dets afgørende rolle i miljømæssig bæredygtighed mere end journalismen. “Jeg besluttede, at jeg ville studere landbrug. For mig var det miljødelen, der var særlig vigtig, og jeg bekymrede mig i høj grad om, hvordan vi skulle kunne producere mad nok til den voksende globale befolkning,” reflekterer han. 

Denne nyfundne passion førte ham til Indien (Tamil Nadu University), hvor han fordybede sig i landbrugsvidenskab. I løbet af de 4 år arbejdede Eusun Han med, hvordan moderne praksis påvirker det indiske miljø og landbrugssamfund. Det ledte til en MSc i bæredygtigt internationalt landbrug i Tyskland. Som en del af sine studier tog Eusun Han til Rwanda for at gennemføre en, som han kalder det agro-sociologisk undersøgelse, hvor han interviewede over 150 lokale landmænd. Gennem landmændenes fortællinger lærte han vigtigheden af plante-jord interaktioner for jordens sundhed og landbrugsproduktiviteten.  

Eusun Han var fascineret af at undersøge og grave dybere i landbrugsforskningens mange muligheder, og derfor valgte han at tage en ph.d. ved University of Bonn i Tyskland. Det var, som han selv siger, for at udfordrede sig selv. Emnet blev afgrøders rodsystemer og jordens sundhed. “Jeg fandt nemlig de komplekse interaktioner mellem rødder og jord virkelig fascinerende,” husker han. 

Innovative løsninger 

Under sine ph.d.-studier stødte Eusun Han på en udfordring: det var både svært og fysisk krævende at studere rødder og rodsystemer. “Der var virkelig meget gravearbejde, så jeg spekulerede over, om ikke det kunne gøres på en nemmere og mindre fysisk krævende måde,” husker han og griner. 

Hans rejse førte ham senere til Københavns Universitet som postdoc, hvor han begyndte at udvikle nye metoder for at lette arbejdet. Med hjælp fra sine kolleger skabte han innovative forskningsværktøjer, der reducerede behovet for gravearbejde. Disse værktøjer blev ikke kun en vigtig del af hans eget arbejde, men også for mange andre forskere. “Jeg blev en værktøjsmager,” siger han med et smil. 

Et af værktøjerne var digitalt og baseret på maskinlæring, hvilket forenklede rodobservationen. Et andet var et isotopbaseret sporingssystem og en protokol, der tillod forskere at studere rødder uden omfattende udgravning. “Det var ikke en nem opgave at udvikle disse værktøjer, jeg er ingen ingeniør, men heldigvis modtog jeg enorm støtte fra mine kolleger, og jeg lærte meget af dem,” siger han. 

Et globalt perspektiv 

Eusun Han’s forskning har ført ham verden rundt, fra Indien og Tyskland til Rwanda, Danmark og senest Australien, hvorfra han netop er vendt tilbage. Som Marie-Curie Global Fellow arbejdede han der på at forbedre tørkeresiliensen i landbrugssystemer. “Det er faktisk en sjov historie. Jeg skulle studere, hvordan afgrøder kan bruge vandet bedre under tørre forhold, men den tid, jeg tilbragte i Australien, var langt fra tør, faktisk var det to af de vådeste år, de har oplevet,” fortæller han med et smil og tilføjer: “Ingen kan kontrollere vejret, snarere bør vi lære at forudsige det bedre og være klar til det værste, hvilket var hele pointen med min forskning i Australien.” 

De internationale erfaringer har givet ham et bredere perspektiv på udfordringer og muligheder i landbruget, især under forskellige klimatiske forhold. 

Tilbage til Danmark og til flerårige afgrøder 

I 2023 flyttede Eusun Han og hans familie tilbage til Danmark, denne gang til Viborg. Nu som adjunkt ved Institut for Agroøkologi er Eusun Han engageret i at danne et stærkt forskerteam inden for bæredygtige flerårige afgrødesystemer. “Flerårige afgrøder har været en meget vigtig del af min rod-forskning,” siger han. “De producerer grøn biomasse året rundt, der understøtter dyreliv og jord, og derfor også mennesker. Deres dybe rodsystemer kan også få afgrøderne til at bruge ressourcerne mere effektivt. Men problemet er, at vi ikke dyrker dem nok. Så jeg er meget taknemmelig for, at instituttet giver mig muligheden og støtten til at ændre den historie.”  

Før han tiltrådte Institut for Agroøkologi, havde Eusun Han allerede fået en NNF startpakke med løftet om, at han vil udvide de flerårige afgrødesystemer for at gøre landbrug mere bæredygtigt. “Jeg er sikker på, at dette vil være en spændende akademisk karrierevej for mig, og jeg er så begejstret for at arbejde sammen med mine nye kolleger om det,” siger han, med begejstringen lysende ud af ham. 

Sapere Aude forskningsleder 

Eusun Han har store ambitioner for sin forskning og karriere. Han sigter mod at blive en ledende forsker inden for flerårige afgrødesystemer og rod-forskning ikke bare i Danmark, men også på verdensplan.  

Det næste skridt for Eusun Han er at gennemføre sit nye forskningsprogram som Sapere Aude forskningsleder med projektet “PerennialTraits”. Her er målet at udvikle nye dybt rodfæstede flerårige afgrøder, der kan producere mad, såsom korn, over flere år uden behov for omplantning.  

“Det er bestemt en fordel at arbejde med flerårige kornafgrøder fremfor andre konventionelle flerårige afgrøder. Derudover har flerårige kornafgrøder også dybe rodsystemer, og derfor er de mere bæredygtige at dyrke sammenlignet med vores moderne et-årige kornafgrøder,” forklarer han. “De her flerårige kornafgrøder kan være med til at reducere nitratudvaskning, forbedre jordens sundhed og klimaresiliens. Det bidrager alt sammen til et mere bæredygtigt landbrug. Men de flerårige kornafgrøder har lavere udbytter sammenlignet med de traditionelle kornafgrøder, og det betyder, at der ikke er særlig mange landmænd, der er interesserede i dem endnu. Derfor er "PerennialTraits” projektet vigtigt, her vil vi arbejde på at forbedre produktiviteten og dermed udbyttet, så vi kan integrere afgrøderne og dermed få et mere bæredygtigt moderne landbrug,” siger han. “Hvis disse nye flerårige afgrøder udvikles med succes, vil de i høj grad ændre, hvordan vi producerer mad.” 

Kunne ikke have gjort dette uden støtte fra sin familie 

Eusun Han lægger ikke skjul på, at han ikke ville være kommet så langt i sin karriere uden sin familie. Mens han studerede i Tyskland, mødte han Ning Huang fra Kina. Siden da har de to rejst verden rundt med deres to sønner, Gyuseo og Mao. Familien har boet i flere forskellige lande, før de besluttede at bosætte sig i Danmark. “Mine drenge elsker Danmark,” siger han. “De får mange venner her, de nyder skolen, og de har allerede genlært deres dansk, efter vi vendte tilbage fra Australien.” 

Det var heller ikke tilfældigt, at familien valgte at flytte tilbage til Danmark. “Da jeg søgte stillingen ved AU Viborg, blev min kone og jeg enige om, at Danmark, især Viborg, er et sted, hvor vi kunne se os selv bo i mange år. Det er et fantastisk sted for børn at vokse op, og jeg kan pleje min akademiske karriere, og det kan min kone også,” forklarer han. “Jeg er bare taknemmelig for, at min familie er forblevet sund og glad under vores nomadeliv de sidste mange år midt i en tid med en globale pandemi og mange store begivenheder verden over. For mig er det den største bedrift.” 

Mentor for studerende og ungt forskerteam 

Eusun Han er klar over, hvad en god mentor betyder for unge forskere, og hvordan det støtter dem i deres karriere. “For mig var John Kirkegaard (red: fra CSIRO i Australien), en vigtig del af min udvikling. Han er ikke alene en af de største nulevende agronomer, han viste mig, hvordan man laver god forskning, og hvad det betyder for samfundet,” siger Eusun Han og fortsætter: “John Kirkegaard har forbundet mig med hele sit netværk, og det var en game changer for min karriere. Pludselig var jeg nogen i andres øjne. Det er meget vigtigt for unge forskere og mennesker generelt at blive anerkendt for det, de laver, det er helt klar med til at fremme og forme deres karriere. John (red: Kirkegaard) er helt sikkert mit forbillede, når jeg står overfor unge mennesker i starten af deres akademiske karriere, og jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe mine studerende på samme måde, som han hjalp mig.” 

Hvad vil fremtiden bringe? 

Når Eusun Han ser fremad, spiller hans engagement i bæredygtigt landbrug en stor rolle. Han forestiller sig en verden, hvor flerårige afgrøder spiller en central rolle i at brødføde en voksende befolkning, samtidig med at de passer på miljøet. “Jeg tror, at vi med den rette forskning og samarbejde kan udvikle landbrugssystemer, der ikke kun opfylder vores fødevarebehov, men også tager bedre vare på vores planet,” siger han. “Det arbejde, vi laver i dag, er kun begyndelsen, og jeg er spændt på at se, hvor langt vi kan nå.” 

PUNKTER INDHOLD OG FORMÅL
Læs mere Du kan læse om Eusun Han’s Sapere Aude projekt her.
Kontaktdata Eusun Han, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Tlf.: +45 93508891 eller mail: eusun.han@agro.au.dk